loader

Σε ποσοστό άνω του 87% έχει ολοκληρωθεί το πλοίο για τον σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μετασκευάζεται στη Σιγκαπούρη ώστε τέλη του έτους να φτάσει στην περιοχή μας και να τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2024

Παρ’ όλα αυτά, για τα περιβόητα αντισταθμιστικά οφέλη, η Gastrade δεν έχει κάνει ακόμη καμία ανακοίνωση. Το θέμα απουσιάζει ηχηρά από την προεκλογική ατζέντα των υποψηφίων, με τους περισσότερους να αναλώνονται σε φαντασιακές καταστάσεις υπέρ-ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης και της τοπικής οικονομίας, λες και μία πλατφόρμα αεριοποίησης φυσικού αερίου, πέρα από κάποιες θέσεις εργασίας, μπορεί από μόνη της να φέρει πλούτο και ευημερία σε έναν τόπο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τις επιπτώσεις σε μία σειρά άλλων επαγγελματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως και στο περιβάλλον.

Σχεδόν κανείς δεν μιλά για τα περιβόητα αντισταθμιστικά οφέλη που η εταιρεία υπόσχεται αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινώσει. Η τελευταία αναφορά που έγινε από τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Gastrade Κωστή Σιφναίο για «αντισταθμιστικά ευρείας ωφελείας» ήταν στον ραδιοφωνικό σταθμό Maximum 93,6 τον Ιούνιο του 2022. Από τότε, δεν έχει υποπέσει τίποτα σχετικό στην αντίληψή μας, φαίνεται πως πρόκειται για θέμα που δεν απασχολεί την τοπική πολιτική σκηνή. Εκτός κι αν δεν θέλουμε να δυσαρεστήσουμε τους επενδυτές με τις διεκδικήσεις μας.

Η δήλωση Σιφναίου

«Για τα αντισταθμιστικά, καταρχήν λέω ναι, να μη θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω. Θα πρέπει η συζήτηση να είναι ολιστική, όχι αποκομμένη και μεμονωμένη. Ειλικρινά, μας ενδιαφέρει τα όποια αντισταθμιστικά να έχουν ευρύτερη ωφέλεια στην πόλη. Θα ακούσουμε τις προτάσεις των φορέων. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, όμως, κατά καιρούς έχουμε συζητήσει διάφορες ιδέες. Αυτό που θα θέλαμε από τη δική μας πλευρά είναι ό,τι κάνουμε να έχει όσο το δυνατό θετικότερο αντίκτυπο στο μεγαλύτερο δυνατό φάσμα των κατοίκων της περιοχής».

Δείτε πρόσφατο δημοσίευμα από το energypress.gr

FSRU Αλεξανδρούπολης: Πάνω από 87% η ολοκλήρωση του πλοίου

Βάσει χρονοδιαγράμματος προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι εργασίες προετοιμασίας του FSRU Αλεξανδρούπολης από την Gastrade με όλα να δείχνουν ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι οι εργασίες μετατροπής του πλοίου είχαν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 87,1% στα τέλη Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι όλος ο βασικός εξοπλισμός (π.χ. καυστήρες, αεριοποιητές) για την λειτουργία του ως πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει τοποθετηθεί και εγκατασταθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες μετατροπής πραγματοποιούνται στα ναυπηγεία Keppel στη Σιγκαπούρη όπου, τις προηγούμενες μέρες, βρέθηκε αντιπροσωπεία κάποιων (GasLog, Bulgartransgaz και ΔΕΣΦΑ) από τους μετόχους της Gastrade μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Κωστή Σιφναίο.

Σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου, η διαδικασία μετασκευής του πλοίου έχει προχωρήσει περαιτέρω ώστε να είναι έτοιμο να αποπλεύσει στα μέσα Νοεμβρίου από την Σιγκαπούρη για την Αλεξανδρούπολη, όταν και αναμένεται να αφιχθεί περί τις αρχές Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι το διάστημα μέχρι τον απόπλου από την Σιγκαπούρη για την Ελλάδα προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μια σειρά τεστ για την ετοιμότητα του πλοίου, χωρίς ωστόσο την έκχυση αερίου, πράγμα που θα γίνει επί ελληνικών υδάτων.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί «εσωτερική» συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων μερών προκειμένου να επιβεβαιωθούν τόσο τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί όσο και τα επόμενα βήματα ως την ολοκλήρωση της προετοιμασίας και την θέση σε λειτουργία της νέας μονάδας.

Αναφορικά με τα συνοδευτικά έργα, το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού που θα συνδέει το FSRU με το δίκτυο έχει ολοκληρωθεί ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το χερσαίο τμήμα, πράγμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Νοέμβρη. Αντίστοιχη εκτίμηση υπάρχει και για τα αγκυροβόλια επομένως με την άφιξή του το καράβι, αρχές Δεκεμβρίου, θα δέσει κανονικά στη θέση του και θα συνδεθεί με τον υποθαλάσσιο αγωγό, προκειμένου να προχωρήσουν οι δοκιμές της υποδομής με αέριο αυτή τη φορά, δηλαδή σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Τέλος, σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται επίσης ο σταθμός διασύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διαχειριστή να αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

The post Ετοιμάζονται να κόψουν κορδέλες για τον LNG και για αντισταθμιστικά ούτε κουβέντα appeared first on EvrosOnline.gr (Alexpoli.gr).

Πηγή
Author: EvrosOnline

Copyright © 2022 Evros NET