loader

Γενικές και αόριστες υποσχέσεις με μπόλικο … συναίσθημα, προσπάθεια υποτίμησης τόσο της νοημοσύνης των Εβριτών όσο και του μεγέθους της καταστροφής από την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου, αντιμεταναστευτικές κορώνες και αναπτυξιακά παραμύθια περιείχε το πακέτο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που βρέθηκε τη Δευτέρα στο κατακαμένο Έβρο

Αφού επισκέφθηκε τη Δαδιά και μοίρασε Evros Pass και Dadia Pass, ομολόγησε ότι το δάσος απέτυχαν να το προστατεύσουν, αλλά δεσμεύτηκε πως τώρα πια που γεμίσαμε στάχτες και αποκαϊδια, όλα θα αλλάξουν .. λες και δεν είναι ήδη για 5η χρονιά πρωθυπουργός, λες και  μόλις ανέλαβε. Επικαλέστηκε ουκ ολίγες φορές το «πετυχημένο μοντέλο της Εύβοιας» το οποίο θα εφαρμοστεί και στον Έβρο, με πακέτα έργων – δώρο σε εργολάβους, χωρίς βεβαίως να αναφερθεί συγκεκριμένα και αναλυτικά σε κόστη και προϋπολογισμούς. Εξάλλου, η συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Σε αυτήν, ο κύριος Μητσοτάκης έχει σκοπό να ζητήσει χρήματα τόσο για τον Έβρο όσο και για τη Θεσσαλία άσχετα που ακόμη και ο Επίτροπος Οικονομίας Τζεντιλόνι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άλλα λεφτά από τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές για φέτος! Εν ολίγοις, ο πρωθυπουργός ήρθε για να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον Έβρο , ενώ δεν δίστασε να πει, μιλώντας στον αγιασμό του δημοτικού σχολείου Παλαγίας, ότι «όσο μεγάλες και αν είναι οι αντιξοότητες, όσο μεγάλες και αν είναι οι δυσκολίες δεν το βάζουμε ποτέ κάτω, έτσι δεν είναι; …  Ξαναχτίζουμε καλύτερα αυτά τα οποία η μανία της φύσης κατέστρεψε»!  Τα… ντουβάρια, με χρήματα ιδιωτών ξαναχτίζονται, το δάσος και η φύση όμως, πώς ακριβώς θα ξαναχτιστούν άραγε και μάλιστα «καλύτερα από πριν»;

Ακούσαμε πολλές φορές ότι η πολιτεία και η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους κατοίκους του Έβρου,  λες και δεν είναι κυβέρνηση αλλά γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε στο Νομαρχείο, με δυνάμεις ΜΑΤ και ΟΠΚΕ λίγο πιο πέρα να … φυλάνε τους «αιμοδιψείς» διαδηλωτές, είχαν προσκληθεί δεκάδες οικονομικοί και παραγωγικοί φορείς, όμως ο λόγος δόθηκε μόνο στους δημάρχους Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης, στον Περιφερειάρχη και στον Πρύτανη του ΔΠΘ. Παρά το γεγονός ότι στην έναρξη της σύσκεψης ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γιώργος Αμυράς, με το πολύ… ύφος που έχει πια αποκτήσει, είπε ότι θα μιλήσουν και οι φορείς και θα καταγραφούν όσα πουν, τελικώς, το σόου κράτησε περίπου μία ώρα και έκλεισε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που δήθεν «ήρθε για να ακούσει προβλήματα», προκαλώντας εύλογα πολλά αρνητικά σχόλια ακόμη και από νεοδημοκράτες.

Στην τοποθέτηση του κυρίου Μητσοτάκη εκεί, ακούσαμε και πάλι ότι το δάσος δεν το προστατεύσαμε μεν, δεν κάηκε τελείως δε, ότι θα πάρει και ο Έβρος όσα χρήματα χρειάζεται για να ορθοποδήσει η φύση και η οικονομία, χωρίς να μας πει ακριβώς τι εκτιμήσεις υπάρχουν για το σύνολο των ζημιών και πώς θα βρεθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια. Συνεχάρη και τους υπαλλήλους των δασαρχείων, ξέρετε, αυτούς τους 5-6 που έχουν απομείνει για όλο το νομό, και είπε ότι θα κάνει και ΙΕΚ υλοτομίας και δασικών επαγγελμάτων. (Ένας μαυρογιαλούρος κάπου κλαίει..)

Επέμεινε ότι όλοι θα αποζημιωθούν, λέγοντας βέβαια ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει άλλα λεφτά, όμως, κάτι θα βρούμε.. «Δεν θέλω να έχετε καμία ανησυχία για τα χρήματα. Ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και η ευρωπαϊκή στήριξη που θα πάρουμε θα καλύψουν και σε αυτήν την περίπτωση τις καταγεγραμμένες ζημιές».

Ως προς τα αναπτυξιακά του Έβρου, γιατί βιάζεστε; Το είπε ο άνθρωπος : «Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε πολύ πιο εκτενώς όταν θα έχω και το πόρισμα της επιτροπής του Χρήστου Τριαντόπουλου». Άλλη μία απόδειξη ότι ο κύριος Μητσοτάκης ήρθε στον Έβρο απλώς για να έρθει.

Μπορούσε να έρθει προετοιμασμένος, με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα για να δείξει ότι όντως κατανοεί και σέβεται στην πράξη και όχι στα λόγια την αγωνία και τον πόνο των ανθρώπων. Αντ’ αυτού, πούλησε συναίσθημα, πατριωτισμό και ένα κάρο «θα» σαν να απευθύνονταν σε ιθαγενείς, ιδιαίτερα όταν έδειξε μία φωτογραφία από την πρύμνη του πλοίου LNG που σε λίγους μήνες θα έρθει στην Αλεξανδρούπολη για να μας… αναπτύξει ολικώς και να γεμίσει τις τσέπες των επενδυτών (και μόνο) ακόμη περισσότερο… Και μη χειρότερα…

The post Μητσοτάκης από Έβρο: Τίποτα συγκεκριμένο, αλλά πολλές υποσχέσεις  appeared first on EvrosOnline.gr (Alexpoli.gr).

Πηγή
Author: EvrosOnline

Copyright © 2022 Evros NET