loader

Αφιέρωμα στην Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της, σε συνδυασμό με την επένδυση του LNG, παρουσιάστηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Επίλογος», ωστόσο, όπως αναφέρονταν στο τέλος, οι εξελίξεις με την ματαίωση του διαγωνισμού προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων και του μοντάζ του επεισοδίου.

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε συνέντευξη του Προέδρου του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Κων/νου Χατζημιχαήλ, στην οποία αναφέρονταν τα γνωστά και χιλιοειπωμένα περί της «υψηλής γεωπολιτικής αξίας του λιμένα και την ανάδειξή του ως ζωτικού στοιχείου διεθνούς ασφάλειας» λόγω της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και του πολέμου στην Ουκρανία. Αν υπήρχαν αναφορές
για την ιδιωτικοποίηση, που προφανώς και θα υπήρχαν, μετά τη ματαίωση του διαγωνισμού, προφανώς και «κόπηκαν». Εξάλλου, πλέον, το αφήγημα έχει αλλάξει. Όμως, scripta manent που έλεγαν και οι Λατίνοι.

Πώς αλλάζουν οι καιροί…
Μπορεί οι διοικούντες του ΟΛΑ να μη θέλουν να θυμούνται ούτε να μιλούν πλέον για το φιάσκο του διαγωνισμού που ακυρώθηκε εν μία νυκτί και, όπως λένε οι πληροφορίες, εν αγνοία τους, με αποτέλεσμα να έχουν εκτεθεί σοβαρά στην τοπική κοινωνία, όμως κανείς δεν ξεχνάει τις δηλώσεις τους για τον επενδυτή που θα φέρει «σωρευτικό πλούτο» στην τοπική οικονομία και θα σηματοδοτήσει μία «νέα σελίδα» για τον τόπο.

Δήλωση του κ. Χατζημιχαήλ στην ΕΡΤ Ορεστιάδας στις αρχές του 2020: «Σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας επιδιώκουμε να κάνουμε ελκυστικότερο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Βασική μας προτεραιότητα για το 2020 είναι το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και όλα αυτά τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν ως τροχοπέδη σε αυτήν την εξέλιξη» . Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, εντός του 2020 αναμένεται να βγει η προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με όποιο μοντέλο τελικά επιλεγεί από την πολιτειακή ηγεσία, και τόνισε πως «αναμένονται ευχάριστες εξελίξεις οι οποίες θα προσθέσουν σωρευτικό πλούτο στην τοπική οικονομία».


Πάμε και στον Ιούλιο του 2020, όταν είχε ανακοινωθεί επίσημα από το ΤΑΙΠΕΔ η πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΑ σε ιδιώτη επενδυτή. Ο κ. Χατζημιχαήλ δήλωνε τότε:

«Όλοι συμμεριζόμαστε το ίδιο όραμα και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την ανάπτυξη της περιοχής με ναυαρχίδα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Όλοι μας πιστεύουμε στις δυνατότητες του λιμανιού. Άλλωστε και η πόλη η ίδια φτιάχτηκε γύρω από το λιμάνι και η ύπαρξή της οφείλεται στο λιμάνι. Επιτέλους ωρίμασαν οι συνθήκες, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της, να φτάσουμε στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του πλειοψηφικού, μετοχικού πακέτου», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού.

Τα επόμενα δύο χρόνια, ακολούθησαν δηλώσεις επί δηλώσεων, πάντοτε σε πανηγυρικό ύφος για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμένα και την κοσμογονία που αυτή θα έφερνε. Δείτε τι δήλωσε στο Ράδιο Έβρος, μόλις πριν 2 μήνες, αμέσως μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό:

«Είναι αδήριτη η ανάγκη να περάσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα στην επόμενη φάση που αφορά το μέλλον του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και το μέλλον του συνόλου της περιοχής… Αναμένουμε τον ορισμό της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να ανοιχτούν οι φάκελοι με τις δεσμευτικές προσφορές και αν η απόσταση των τιμημάτων που αναγράφονται στις προσφορές είναι μικρότερη του 20% τότε θα ζητηθούν βελτιωμένες προσφορές από τους δύο συμμετέχοντας. Αν όμως έχουμε μεγαλύτερο του 20% τότε θα έχουμε προσωρινό ανάδοχο και εκεί θα τρέξει η διαδικασία που προβλέπεται στην τρίτη φάση. Αφορά στον έλεγχο της σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή ώσε να γίνει νόμος του κράτους και να ξεκινήσει η διάρκεια παραχώρησης των 40 ετών, άρα και η νέα σελίδα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

Πηγή

Copyright © 2022 Evros NET