loader

Ημερήσια επίσκεψη στο Βόρειο Έβρο και ειδικότερα στην Ορεστιάδα, πραγματοποίησε το Σάββατο 12/11 ανώτατο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνοδεία τοπικών στελεχών του κόμματος. Στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επικοινωνήσει με τους πολίτες τις “6 Εθνικές Προτεραιότητες” που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ το Σεπτέμβριο, οργανώθηκε πολιτική εκδήλωση το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, με κεντρικούς ομιλητές τη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη, και τον Αν. Τομεάρχη Έρευνας και Τεχνολογίας και βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη. Μαζί τους, χωρίς ενεργό ρόλο στο πάνελ, με αισθητή την παρουσία της όμως καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέντευξη τύπου, η αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Υπενθυμίζεται πως η κ. Γεροβασίλη, εκτός από Υπουργός Εσωτερικών και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, διετέλεσε και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ η κ. Τσιριγώτη είναι η πρώτη γυναίκα στρατηγός στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας, διετέλεσε Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων στα πιο κρίσιμα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης. Και υπό αυτές τις ιδιότητες των δύο κυριών, το πρόγραμμα περιελάμβανε το πρωί σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και συνδικαλιστικούς φορείς στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας όπου έγινε ενημέρωση και συζήτηση για ζητήματα αστυνόμευσης, φύλαξης των συνόρων, προσφυγικού και μεταναστευτικού στον Έβρο.

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, άτομα που στέκονται, άτομα που κάθονται και εσωτερικός χώρος

Ακολούθησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα, συνάντηση με τον Κοσμήτορα Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας του ΔΠΘ κ. Γαλατσίδα και τους Προέδρους των Σχολών του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων. Εκεί συζητήθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τα δύο Τμήματα.

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, άτομα που κάθονται και άτομα που στέκονται

Τέλος, το μεσημεριανό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με βόλτα στο εμπορικό κέντρο της Ορεστιάδας.

Το απόγευμα, πριν την κεντρική εκδήλωση, παρατέθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ κατά την οποία έγινε αρχικά μια “ανάλυση της πραγματικότητας“, όπως χαρακτήρισε την ιστορική αναδρομή από τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το σήμερα η κ. Γεροβασίλη. “Ήρθαμε σήμερα στην Ορεστιάδα, και όχι στην πρωτεύουσα του νομού, όπως γίνεται στους άλλους νομούς σε όλη την Ελλάδα“, είπε η πρώην υπουργός, “επειδή έχει πολλές ιδιαιτερότητες και λόγω της γεωγραφικής της θέσης και για να δούμε τους αστυνομικούς που αντιμετωπίζουν τα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής και το μεταναστευτικό“. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, στην επέκταση του φράχτη, η οποία “θα δυσκολέψει την επιχειρησιακή απόδοση των ενστόλων και θα γκριζάρει περιοχές που τώρα ανήκουν στην Ελλάδα“, σύμφωνα με την κ. Τσιριγώτη. Για τις δομές στο Φυλάκιο δε, τόνισε πως “το να δημιουργούμε τέτοιες υπερδομές με τόσο πληθυσμό σ’ αυτή την περιοχή, ενέχει κινδύνους εθνικής ασφάλειας“, ενώ συζητήθηκαν και οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις.

Τέθηκαν στη συνέχεια από το Ράδιο Έβρος και οι ιδιαιτερότητες με τις οποίες θα έπρεπε ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος να αντιμετωπίζει τις ξεχωριστές συνθήκες στην περιοχή του Βορείου Έβρου, συγκριτικά με το Νότιο τμήμα του νομού, αλλά και την υπόλοιπη Θράκη. Επίσης, το ειδικό φορολογικό καθεστώς στα καύσιμα αλλά και στον ΦΠΑ, το δημογραφικό και η έλλειψη κινήτρων και επαγγελματικών ευκαιριών. Σε αυτά, η απάντηση ήταν όσα προβλέπει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το “Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας“, από το οποίο μπορούν να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις. Ειδικότερα, για τον Αναπτυξιακό νόμο, ειπώθηκε πως μπορεί να προσαρμοστεί εκ νέου, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες ανά περιοχή στη χώρα, αλλά και ενδοπεριφερειακά. Χαρακτηριστικά, επ’ αυτών, η απάντηση στο Ράδιο Έβρος από την κ. Γεροβασίλη ήταν πως: “Ο Βόρειος Έβρος χρειάζεται κίνητρα για να έρθεις και υποδομές για να ζήσεις“, υποσχόμενη πως ‘”όταν και όχι αν” – τόνισε – “ξαναγίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα εφαρμοστεί μια σειρά μέτρων, γιατί δεν είναι μόνο ένα”, ώστε να επιτευχθεί αυτό.

Ακολούθησε η ανοιχτή πολιτική εκδήλωση “Ημερίδα”, κατά την οποία προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: οι δήμαρχοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου Β. Μαυρίδης και Ρ. Χατζηγιάννογλου, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου και της παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος Να Ζω” Μ. Γκουγκουσκίδου και ο επικεφαλής της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών “Είναι στο Χέρι Μας” Σ. Παπανδρέου. Παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης Γ. Καΐσας, ο περιφερειακός σύμβουλος της “Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας” Ν. Αργυρίου, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, συλλόγων, δημοσίων υπηρεσιών κ.λπ. Αναφέρθηκαν οι 6 Εθνικές Προτεραιότητες-κυβερνητικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον γενικό τίτλο «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ» και ακολούθησαν ερωτήσεις – τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους για τα ιδιαίτερα τοπικά ζητήματα που αφορούν στην περιοχή του βόρειου Έβρου, όπως το δημογραφικό, η ανεργία, τα προβλήματα της αποδυνάμωσης των πανεπιστημιακών σχολών της Ορεστιάδας, η υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, παιδείας κ.ά. Στο πάνελ μαζί με τους δύο ομιλητές η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έβρου Νατάσα Γκαρά και ο συντονιστής της οργάνωσης μελών Βαλάντης Παντσίδης που συντόνιζε και τη συζήτηση. Παρόντα, φυσικά, και άλλα τοπικά στελέχη του κόμματος από όλο το νομό Έβρου, οι Μ. Μαλτέζος, Σ. Δέδογλου, Ε. Καλέση κ.α.

Πηγή

Copyright © 2022 Evros NET