loader

Για τη συζήτηση που έλαβε xώρα χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής του Δήμου Σουφλίου και βουλευτές του νομού με τον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά μίλησε σήμερα στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” ο πρόεδρος της Ένωσης επαγγελματιών εμπόρων και βιοτεχνών Σουφλίου και περιφέρειας Θεόδωρος Τσιαμίτας.

Ήταν σημαντικό το ότι μπορέσαμε και είδαμε και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι και θα διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί η πολιτική βούληση υπάρχει…” εξήγησε ο κ. Τσιαμίτας εξηγώντας πως αναπτύχθηκε στην συζήτηση το θέμα της Natura, που είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη του Σουφλίου από το 2006 μέχρι και τώρα δεν έχει μπορέσει να λυθεί. “Ευελπιστούμε ότι τώρα πια θα μπορούσε κάτι να γίνει από τη στιγμή που όλοι πια νομίζουμε ότι αντιλαμβάνονται το πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα για το Σουφλί και πόσο έχει εγκλωβιστεί όλα αυτά τα χρόνια ο επαγγελματικός κόσμος του Σουφλίου. Το έχουν αντιληφθεί πια και υπηρεσιακοί παράγοντες“.

Όπως έκανε γνωστό ο κύριος Τσιαμίτας υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα πλέον, ενός με ενάμιση μήνα, όπου θα πρέπει υπηρεσιακοί να δουν τι αλλαγές πρέπει να γίνουν, θα κατατεθεί ένα υπόμνημα με το τοπογραφικό της Ένωσης Επαγγελματιών με έκθεση από περιβαλλοντολόγο και με έγραφα από όλους τους φορείς. “Αναπτύχθηκαν πολλά θέματα, δόθηκαν πολλές εξηγήσεις και περιμένουμε πια να δουλέψει υπουργείο και να ενημερώσει και την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο που είναι δυστυχώς μία δύσκαμπτη εταιρεία και εκεί δημιουργήθηκαν όλα τα προβλήματα” ανέφερε “θα πρέπει να παρακολουθούμε το ζήτημα τον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα και να δούμε πώς κινηθούμε μετέπειτα“.

Ο κ. Τσιαμίτας τόνισε πως είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι την συνάντηση ζήτησε ο Υπουργός προς επίλυση του προβλήματος και όχι ως ένα απλό ραντεβού ωστόσο πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες πριν την προκήρυξη εκλογών, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, ενώ υπάρχει και νόμος ο οποίος πρέπει να τροποποιηθεί και το “δύσκολο κομμάτι” είναι το “πως θα αντιδράσει η εταιρεία που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει δώσει τα καλύτερα δείγματα“.

Στην συνέχεια αναφέρθηκαν τα εμπόδια για τους επαγγελματίες της περιοχής λόγω Natura: δεν μπορούν να επεκταθούν οι επιχειρήσεις και παραμένουν εγκλωβισμένες, δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν, δεν μπορούν να μπουν σε προγράμματα, ο αναπτυξιακός νόμος που υποθετικά δίνει κίνητρα για να έρθει ένας επαγγελματίας στον Έβρο για το Σουφλί δεν μπορεί να έχει καμία εφαρμογή και επιπρόσθετα τα καταστήματα εστίασης πλέον κλείνουν το μεσημέρι για να γλιτώσουν τα κόστη και ενέργειας καθώς δεν γίνεται να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες των κτηρίων. Ο κ. Τσιαμίτας τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως οι επαγγελματίες και η περιοχή δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την φύση, το αντίθετο, είναι εναρμονισμένη η τοπική κοινωνία με την φύση, και μάλιστα τόνισε την εγρήγορση της περιοχής στην κατάσβεση της πυρκαγιάς του Δάσους της Δαδιάς. Ωστόσο η Natura ως υφίσταται δεν επιτρέπει ανάπτυξη στην περιοχή, “θέλουμε την Natura όχι ως τροχοπέδη αλλά ως μοχλό ανάπτυξης στην περιοχή όπως είναι σε όλο τον κόσμο τα Εθνικά Πάρκα”.

Στην θετική πλευρά ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών ανέφερε ότι γίνονται ήδη πολλές δράσης εξωστρέφειας των επαγγελματιών και προσπαθούν να έχουν κάθε μήνα μία δράση που να δημιουργεί εισροές. Προηγήθηκε η Γιορτή Μανιταριών και συμμετέχουν για τον Νοέμβρη στην Γιορτή Τσίπουρου, με μια μικρή γιορτή γευσιγνωσίας και τοπικών προϊόντων καθώς ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός έχει μοιράσει τσίπουρο σε όλα τα καταστήματα εστίασης του Σουφλίου ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να γνωρίσουν το τοπικό προϊόν.

Τέλος ο κ. Τσιαμίτας κάλεσε επαγγελματίες από όλο τον Έβρο στην Γενική συνέλευση την Κυριακή ώστε να υπάρχει σύμπλευση για θέματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ενώ προϊδέασε και για τις δράσεις που έρχονται τον Δεκέμβριο, και το ¨Σαν Παραμύθι” που επιστρέφει μεγαλύτερο φέτος και αναμένεται να φέρουν πολλούς επισκέπτες στο Σουφλί.

[embedded content]

Πηγή

Copyright © 2022 Evros NET